I Vineriet

I VINERIETPå denne side fortæller vi lidt mere om, hvordan de forskellige produkter bliver til. Et gennemgående træk er, at vi ikke bruger sulfitter (svovl mm) og andre kemikalier. Derfor er vores produkter "levende" og udvikler sig med tiden. Vi lader de naturligt forekomne vilde gærstammer gøre det meste af arbejdet, og tilsætter kun kulturgær, hvis alkoholprocenten skal op over 8% (f.eks i mjød og vin).


Vi er stolte over selv at kunne udføre alle processerne lige fra produktion af råmaterialer (æbler), og til de sidste flaskeetiketter er klistret på, og det færdig produkt sælges.

Cider

Den most, der skal blive til cider pumpes direkte fra pressen op i vores gærtanke. Efter et par dage dannes en sej, brun skumhat, som vi fjerner inden selve gæringen begynder. Cideren står herefter og gærer hele vinteren ved temperaturer ned til frysepunktet. Når sommeren kommer, er cideren gæret helt færdig, og den er blevet krystalklar.


Noget af det hælder vi på fustage til fadudskænkning, men det meste tapper vi på flasker med kapsel, efter at have tilsat en dosis sukker. Sukkeret "vækker" gæren til live igen, og der dannes naturlige bobler og lidt ekstra alkohol.

Øl

Vi brygger øl på vores 'Braumeister 200' brygværk, der mæsker, sier, koger og køler urten i én fortløbende proces i det samme kar. Gæringen foregår i andre tanke med temperaturstyring.


Vi har som regel 5 til 7 forskellige øltyper i sortimentet.


Vi serverer det meste af vores øl som fadbasser i vores bistro og ved andre festlige lejligheder. En mindre del tapper vi på flasker, som vi sælger i vores butik.

Æblemost

Det roder noget, når 2 ton æbler skal slås til pulp og skovles op i pressen!


Når stakken af pladeriste og pulp i stofkuverter er klar, svinges den in over det hydrauliske stempel, pumpen startes og der presses med 380 bars tryk.. Værsgo, 50-80 liter most.


Vi pasteuriserer vores drikkemost og tapper den på flasker og BIB'er..

Under flaskegæringen dannes bundfald, der dog kan fjernes, hvis man ønsker en cider, hvor selv det sidste glas kan nydes helt uden grums og gærsmag.


Flaskerne placeres med kapslen nedad i et specielt stativ. De drejes lidt hver dag i tre uger som vist på planchen til højre, så alle gærresterne samles ved kapslen (remuage). Flaskehalsen fryses og kapslen fjernes, så isproppen, med de indsluttede urenheder skydes ud på grund af det høje tryk i flasken (degorgering). Cideren kan eftersødes (dosage) i de sekunder, der går, før champagneproppen slås i, og stålnettet strammes. Processen kaldes "champagnemetoden" og er tidskrævende.Eddike

Eddikesyrebakterier, der findes overalt i naturen, lever for at omdanne alkohol til eddiesyre. Eddike er det naturlige slutresultat af en gæringsproces.


Det er cider- og ølproducentens job at forhindre denne sidste bakterieaktivitet.


Vi fremstiller eddike af de 'sjatter', der  fremkommer under arbejdet i vineriet.Most af blandede æbler (billede). Vi kender æblerne og skriver sortsnavnene på etiketten.